World Servants Rijnsburg

logo-ws-rijnsburg-met-tekstWorld Servants Rijnsburg streeft ernaar om eens in de twee jaar op reis te gaan naar een ontwikkelingsland. Dit doen we met de organisatie World Servants die korte projecten organiseert in landen waar veel nood is. We bouwen een gebouw, vaak een school, kliniek, en soms woningen, maar dat is niet het enige, er gebeurt nog veel meer. Ruim anderhalf jaar lang werken we naar het project toe waarin we ons voorbereiden. Op het project zelf staan vier pijlers centraal, namelijk de bouw, het kinderwerk, de cultuur en persoonlijke groei.

Bouw
Aan de bouw besteden we de meeste tijd en dit is het meest zichtbare resultaat dat we achterlaten. De deelnemers hebben geen ervaring nodig, alle technieken worden aangeleerd door lokale bouwlieden. De samenwerking met hen is fantastisch om te zien èn te doen. Wanneer een groep vertrekt bij een project, bouwen de lokale bouwlieden het gebouw verder af. Het is hard werken, maar er hangt altijd een goede sfeer en het is leuk om te doen.

Kinderwerk
Het kinderwerk is fantastisch en nuttig om te doen. De kinderen zijn altijd enthousiast en staan te springen wanneer de deelnemers aankomen. Naast dat de kinderen van de bouwplaats worden gehouden, kunnen we met de kinderen spelen, zingen, Bijbelverhalen vertellen en knutselen. Elke bouwdag wordt het kinderwerk door een wisselend groepje deelnemers gegeven. Die werken samen met een lokale docent of tolk. Het is bijzonder om te zien hoe aandachtig de kinderen luisteren en hoe blij ze zijn met kleine dingen. Het maakt vaak meer indruk op de deelnemers dan op de kinderen!

Cultuur
Door het reizen en bouwen in een ver land, leer je vanzelf de cultuur kennen. Toch nemen we extra tijd om het land te zien en met de mensen te praten. Dit gebeurt door bezoekjes en uitstapjes. In kleine groepjes bezoeken we bewoners in de buurt om te kijken hoe ze leven. Hoe verdienen ze hun geld en wat vinden ze moeilijk? Waar genieten ze van en wat zijn de verschillen met Nederland? En natuurlijk bekijken we het land door uitstapjes te doen naar interessante en soms toeristische locaties.

Groei
Er is veel ruimte en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. In grote en kleine groepjes praten we met elkaar over onze ervaringen en over het geloof. Er komt best veel op de deelnemers af. Van uitbundige kerkdiensten tot intense armoede. Met elkaar zoeken we naar een manier om dit een plek te geven. Hierdoor komen we terug als een hechte groep die geweldige dingen beleeft heeft.

Maar eerst … ACTIEVOEREN! ?

Om dit hele ontwikkelingsproject in de zomer van 2020 te kunnen realiseren is een hoop geld nodig. Dit geld halen we op door actie te voeren. We hebben veel acties, zoals carwashes, Zwarte Piet spelen tijdens Sinterklaas, een kerstmarkt, helpen bij toffe evenementen en nog veel meer! De acties zijn leerzaam, maar ook erg gezellig; je leert zo iedereen in de groep nog beter kennen.

Iedere maand is er op de eerste woensdagavond van de maand een vergadering in ’t Honk (Kerkstraat 5 Rijnsburg). Tijdens deze vergadering wordt vaak eerst toerusting gedaan, denk dan aan groepsopdrachten om elkaar beter te leren kennen, een stukje uit de bijbel of zingen met elkaar. Daarna worden de acties besproken die op de planning staan.

Wauw! Ik ben enthousiast, wanneer beginnen jullie?

Op woensdagavond 10 oktober is de allereerste samenkomst voor de groep van 2020 om 20:00 in ’t Honk (Kerkstraat 5 Rijnsburg). Het zal een informatieve avond zijn waar meer verteld wordt over het project van 2020, wat World Servants inhoudt en wat je kan verwachten.

Twijfel je nog? Dat is nergens voor nodig. De eerste vergaderingen zijn namelijk heel laagdrempelig. We hopen jou te zien! Wie weet bouwen we met jou in de zomer van 2020 aan verandering!