Vorige projecten

Vorige projectenWorld Servants Rijnsburg gaat sinds 2008 naar ontwikkelingslanden toe om daar te bouwen. Inmiddels zijn er 5 projecten afgerond in Ecuador (2x), Jamaica, Zambia en Guatemala.

#1 Ecuador 2008: bouw van schooltje, keuken met eetzaal en latrines

In 2008 zijn we met een groep jongeren uit Rijnsburg en omgeving naar Ecuador geweest. Na een heel lange reis werden we hartelijk ontvangen in het dorpje Flor de Guayllabamba (noordwest Ecuador). De bouwplaats was letterlijk naast onze verblijfplaats. Elke werkdag deden we klusjes als beton mengen, metselen, stuken. In drie weken tijd hebben we samen met en voor de lokale bevolking een schooltje, keuken met eetzaal en latrines gebouwd. Naast het bouwen hebben we goede gesprekken gehad, zowel met elkaar als met de bevolking, hebben we gespeeld met de kinderen, kerkdiensten bezocht en zijn we culturele uitjes gaan maken. Het was een ervaring om nooit te vergeten!

#2 Jamaica 2010: reparatie en uitbreiding school

In 2010 gingen jongeren uit Rijnsburg en Voorthuizen samen op pad naar Jamaica. In het dorpje Catadupa stond al een schooltje, wat nodig aan reparatie en uitbreiding toe was. Eigenlijk was het een multifunctioneel gebouw, want er was een kerkzaaltje, een eetzaal en een leslokaal, wat tijdens de bouw dienst deed als de dames slaapzaal. Daarachter was een heel smalle keuken met leslokaaltje en nog een apart leslokaaltje, waar de mannen en jongens gedurende de drie projectweken sliepen. De samenwerking in de groep was super! We hebben de eetzaal opgeknapt, daarboven een nieuw lokaal gebouwd, we zijn begonnen met de aanleg van een speelplaats en hebben het pad naast het gebouw naar het huis van de ‘koster’ geëgaliseerd. Ook hier hebben we naast het bouwen veel andere activiteiten gedaan. We hebben ons weer beziggehouden met kinderwerk (bijbel lezen, liedjes zingen, knutselen en spelen), zijn op huisbezoek geweest bij de lokale bevolking en hebben nog wat van het prachtige eiland gezien. En dat in drie weken. Al met al was het weer een fantastisch project!

#3 Ecuador 2012: bouw van een nieuwe school, eetzaal en latrines

In juli 2012 zijn wij afgereisd naar het dorpje Buenos Aires, gelegen in de provincie Esmeraldas, in het noordwesten van Ecuador.  Onze groep heeft samen met de lokale bevolking de nieuwe school (2 lokalen), een eetzaal en latrines gebouwd. Als vanzelfsprekend hebben we naast de bouw ook kinderwerk gehouden, culturele uitjes gedaan en hebben we gewerkt aan onze persoonlijke ontwikkeling en groei in geloof. Ook dit was weer een geweldig project!

#4 Zambia 2014: bouw van middelbare school

In de zomer van 2014 zijn we afgereisd naar Miloso in Zambia. We hebben hier een deel van een middelbare school gebouwd: 3 lokalen plus 2 kantoortjes voor de leraren en opslag. Samen met de lokale bevolking heeft onze groep de nieuwe school gebouwd. We hebben hier een fantastische tijd gehad. Ook hebben we kinderwerk gedaan en zelfs les gegeven in bijvoorbeeld rekenen. Het was geweldig!

#5 Guatemala 2016: afronden bouw naschoolse opvang

In de zomer van 2016 zijn we afgereisd naar Guatemala City en Quetzaltenango. De eerste twee dagen hebben we in Guatemala City cement gestort en een gedeelte van de muur afgebouwd. De overige 7 bouwdagen hebben we in Quetzaltenango de voor- en naschoolse school afgemaakt door het dakterras te bouwen, Hierdoor kwam er een eind aan een drie jarig project van World Servants. We hebben genoten van dit fantastische project!

Extra project vanuit Rijnsburg

In april 2013 ging Maaike Kort met nog een aantal vrouwen naar Ghana voor het Lifeline project in AccraDit was een Ladies Only-project. Het was voor de Nederlandse dames heel bijzonder om meiden en jonge vrouwen die zijn vastgelopen weer op weg proberen te helpen met gesprekken over life-skills (persoonlijke hygiëne, huishouden). Daarnaast hebben ze samengewerkt aan het opknappen van een opvangtehuis. Ook dit was weer een reis om nooit te vergeten.